torsdag 14 augusti 2008

Underviktig och Överviktig är samma sak.. känslomässigt

Hittade precis en artikel som jag tyckte verkade intressant. http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/nyheter/article391471.ab Jag ska inte skriva hela artiklen men utdrag ifrån den kommer här:

Att vara fotomodellsmal är en dröm för många. Samtidigt finns det andra som inget hellre vill än att få lägga på sig några kilon. Men att försöka gå upp i vikt kan vara lika svårt som att gå ner.
Riktigt smala människor väcker lika stora reaktioner i sin omgivning som överviktiga.
Skillnaden är att det är mer tabu att öppet kommentera överviktiga än underviktiga.
Hur många skulle säga åt en överviktig som sträcker sig efter en kaka ”Ska du verkligen ta en kaka till, du som är så tjock”?
Men ingen tvekar att säga: "Du som är så smal, ta en kaka till – du behöver lägga på dig.”

– Det verkar som om folk tycker att det är mer okej att kommentera dem som är smala. Man tänker inte på att även en underviktig kan lida av sin vikt och kanske kämpar för att gå upp.

– Kommentarerna kan vara precis lika sårande

Dödlighetskurvan för underviktiga är lika hög som för överviktiga. Underviktiga personer kan också drabbas av benskörhet och dålig blodcirkulation. Kvinnor kan få brist på hormonet östrogen och mensen kan upphöra.

Man ska absolut inte försöka gå upp i vikt genom att äta bakelser eller andra sötsaker. Dels för att man riskerar att få näringsbrist, dels för att fetthalten i blodet ökar. Ökad fetthalt i blodet kan leda till åderförkalkning som i sin tur ökar risken för stroke, blodproppar och hjärtinfarkt. Ett hälsosamt och säkert sätt att gå upp i vikt är att äta mer kolhydrater och skaffa regelbundna matvanor.

Så nästa gång du kommenterar en smal persons vikt (ex. min) tänk på detta. Som det står: Kommentarerna kan vara precis lika sårande eller rättare sagt, kommentarerna ÄR lika sårande. Tänk dig själv om du skulle få frågan "Är du anorektiker?" Hade du inte blivit sur då om du vet att du absolut inte är det? Jag blir både sur och arg varje gång jag hör det.

Många tänker inte på att kommentarerna sårar. "Ta mer mat" Det är inte bara till att äta och sen går man upp ett par kilo. Det är skitsvårt ibland. Försök att förstå vår sida av det hela även ifall du inte håller med. Bara för att en del av alla människor går upp i vikt på en gång så betyder inte det att alla gör det.

Rätta mig om jag har fel!

Inga kommentarer: