onsdag 21 januari 2009

Prioritera rätt!

En filosofiprofessor stod framför sin klass. Han tog upp en stor tom glasburk och började fylla den med stenar. Därefter frågade han klassen om burken var full. Klassen svarade ja.

Då plockade professorn upp en låda med grus och hällde detta i burken. Sedan skakade han lite lätt på den och gruset föll naturligtvis på plats mellan stenarna. När han hade skakat klart frågade han återigen om burken var full. Studenterna svarade ja och skrattade. Nu plockade professorn upp en låda med sand och hällde sanden i burken. Sanden fyllde igen de sista hålligheterna.

-okey, sa professorn. Jag vill att ni ska se på denna burken som ert liv. Stenarna är viktiga saker: Din familj, din partner, hälsa, barn, saker som om allt annat var förlorat och endast dessa fanns kvar så skulle ditt liv endå vara fullt.

Gruset är andra saker som har betydelse: Ditt jobb, ditt hus, din bil etc. Sanden är allt annat. De små sakerna i din tillvaro.

Om du häller sanden i burken först, finns det inget utrymme för grus och stenar. Det är likadant med ditt liv. Om du ägnar all din tid och energi åt de små sakerna kommer du aldrig att ha plats i ditt liv för saker som är viktiga för dig. Lek med dina barn, ta dig tid att bjuda hem dina vänner, ta med din partner ut och dansa.

Det kommer alltid finnas tid över för att gå till arbetet, städa och gå ut med soporna. Se därför till de större stenarna först, saker som verkligen har betydelse.

Bestäm dina prioriteringar!

Inga kommentarer: